středa 25. dubna 2012


Začínáme s výbavičkou – aneb Co, kde a kdy kupovat část první


            Zhruba kolem 20. tt jsem se začala více zabývat výbavičkou pro miminko, respektive už něco málo začala kupovat. V tu dobu jsme se dozvěděli, že čekáme chlapečka, a to prý na 99 %, tak jsme s nakupováním mohli vesele začít. Mimochodem, chlapeček se nakonec také opravdu narodil.
            Nejprve je potřeba si ujasnit, co budeme potřebovat, a především, co z toho budeme potřebovat již v samém začátku. Dobré je rozhodit sítě tak, aby každý z rodiny koupil něco, bude to lepší, než aby veškerá finanční zátěž padla jen na samotné rodiče. Nebo je možné, že budoucí prarodiče dají nastávajícím rodičům určitý finanční obnos, se kterým si pak budou maminka s tatínkem nakládat po svém. To je dle mého názoru vůbec to nejlepší řešení. My jsme to tak tedy měli. Peníze jsem si uložila na zvláštní místo a v počítači si vedla podrobné účetnictví o výdajích, abych věděla, co jsme kdy a za co utratili a kolik peněz nám ještě zbývá.
            V rámci výbavičky existují určité věci, bez kterých se budoucí rodiče a miminko většinou neobejdou. Jedná se o kočárek (ergonomické nosítko, šátek), autosedačku, dětskou postýlku, vaničku (koupací kyblík). S kočárkem je pak spojena pláštěnka, nánožník, taška na rukojeť, fusak na zimu, teplá deka, slabá deka do kočárku, případně plymo (peřinka a polštářek do kočárku), pod miminko osuška nebo deka. Autosedačka vyžaduje většinou vložku pro novorozence, která však bývá už součástí výrobku, je možné si k ní přikoupit i třeba pláštěnku, adaptéry na kočárek (abychom mohli autosedačku převážet na podvozku našeho kočárku, pokud to jeho typ dovoluje), letní potah na autosedačku, zavinovačka do autosedačky, fusak do autosedačky. Dětská postýlka se většinou prodává samostatně, je potřeba k ní pak dokoupit matraci, také peřinku, polštářek, povlečení na postýlku, textilní mantinel, zavinovačku, případně lehkou deku na přikrytí. Samozřejmě musíme zakoupit i speciální prostěradla určená pro tyto malé postýlky. Bude se hodit i tzv. spací pytel. Nad postýlku se také bude hodit hrací kolotoč, případně jiné hračky vhodné k zavěšení nebo k upevnění na postýlku. Také je potřeba koupit dětskou vaničku, u ní budeme potřebovat podložku na koupání pro miminko (abychom jej nemuseli pořád držet v náručí), dále také vhodnou kosmetiku na koupání, pokud se pro ni rozhodneme. V případě, že budeme chtít místo vaničky používat koupací kyblík, budeme si muset pořídit ten.
            Do výše uvedených „velkých věcí“ bude určitě patřit i cestovní postýlka, přebalovací pult či přebalovací koutek, monitor dechu, koš na novorozeně, lehátko, případně kojenecká váha, elektronické chůvičky, koš na jednorázové pleny, hrací deka...
           

Žádné komentáře:

Okomentovat