středa 25. dubna 2012


Kočárek v létě – aneb Když je venku krásně

 

            V létě vyjíždíme ven kolikrát častěji než v zimě. Přece jen počasí tomu přeje, je nádherně, svítí sluníčko, kdo by nechtěl být s děťátkem venku. Někdy je však toho slunce a tepla až příliš, a u malých dětí to platí dvojnásob. Novorozence, kojence i batolata musíme před sluncem chránit. kočárky nám v tomto hodně pomůže, někdy ale sám jako takový nestačí. Pak sáhneme po další výbavě ke kočárku, ať již jsme s ní kočárek koupili, nebo pak výbavu dokoupili sami.
            Určitě oceníme slunečník nebo sluneční clonu. Obojí chrání před slunečním zářením, mívají UV filtr, sluneční paprsky tak k dítěti nepropustí. Slunečník se připevňuje ke straně kočárku, má ohebný mechanismus, díky kterému jej můžeme natáčet tak, jak zrovna potřebujeme. Přece jen slunce nesvítí celou dobu procházky na kočárek stejně. Slunečník je velmi praktický, pokud jej zrovna používat nechceme, jednoduše ho složíme jako deštník. Výrobci kočárků často nabízí slunečníky přímo k designu daného kočáru, můžeme si tedy vybrat i slunečník stejné barvy, jako máme kočárek. Můžeme si však koupit i slunečník univerzální, který se hodí na všechny typy kočárků.
            Některé maminky zvlášť oceňují sluneční clonu. Některá je zastánkyní clony, jiná zase slunečníku. Já vyzkoušela sluneční clonu a nemohu si na ni v ničem stěžovat. Zakoupili jsme sluneční clonu od firmy Teutonia. Sluneční clona je černá, opatřená UV filtrem a dostatečně velká. Připevňuje se po stranách boudičky kočárky pomocí klipů. Je dodávaná s praktickým sáčkem, do kterého můžeme clonu jednoduše sbalit, když zrovna slunce nesvítí. Clonu jsem využila i v případě, kdy malý spal, protože opravdu krásně stínila, malému tak poskytla pro klidný spánek dostatečné přítmí. Sluneční stříšku vyrábí i třeba firma Emitex. Na internetu jich najdete určitě spoustu. Poradí vám však i v klasickém kamenném obchodě. Některé clony pak bývají opatřeny dvěma druhy klipů, aby se daly připnout opravdu na jakýkoli kočárek.
            Později jsme zakoupili sportovní kočárek B-Smart 3 od firmy Britax. Tento kočárek je co se týče slunečního záření velmi praktický. Jeho boudička se dá zhruba uprostřed rozepnout (je na zip) a ještě více sklopit. Na dítě tak zepředu slunko moc nesvítí, navíc ve vzniklém prostoru uprostřed boudičky je umístěna tmavá síťka, která také brání pronikání slunečních paprsků, aniž by však bránila děťátku ve výhledu. Opravdu velmi praktické, tento kočárek i z toho důvodu doporučuji.
            V létě také využijeme nejrůznější podložky do kočárku. Prodávají se často ze savého materiálu, tím usnadňují pobyt potícího se děťátka v kočárku. Bývají opatřené otvory pro 5bodé nebo 3bodé bezpečnostní pásy, do kočárku dobře padnou, jsou pratelné, případně omyvatelné. I tyto podložky vám může nabídnout firma Emitex. My jsme zvolili vložku do kočárku značky I´Coo. Vložku tvoří dvě strany – letní a zimní. Letní je omyvatelná, zimní je opatřena heboučkým bílým kožíškem. Skutečně praktická záležitost.
            V létě pak využijeme v kočárky především lehké dečky, savá prostěradla pod miminko, plenky… ale o tom až v článku o textilu do kočárku.

Žádné komentáře:

Okomentovat